Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας (Ι)

.
Πέρα από την αναμφισβήτητη σπουδαιότητα και ομορφιά του, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας μου αρέσει για έναν ακόμη λόγο: Είναι εύκολα προσβάσιμος για όλες τις ηλικίες, σε αντίθεση με τους Δελφούς -ας πούμε- που την ανηφορίτσα τους την έχουν, ενώ για καρότσι ούτε λόγος. Με μάρσιπο είχαμε πάρει την πριγκηπέσα (4 μηνών) και είχαμε δυσκολευτεί αρκετά.
Στην Ολυμπία το καρότσι πάει παντού, ακόμα και στα "δύσκολα" σημεία υπάρχουν ράμπες για καρότσια (ή αμαξίδια). Κι εδώ χρειάζεται καλή αντηλιακή προστασία αλλά υπάρχουν και αρκετά σκιερά σημεία για ξεκούραση.
Στα συν θα έβαζα την πολύ καλή τεκμηρίωση του χώρου με διακριτικές αλλά σαφείς πινακίδες και σχεδιαγράμματα καθώς και τη δυναμική που έχει στις εργασίες αναστήλωσης, έτσι, αν και η προηγούμενη επίσκεψή μας ήταν μόλις το 2004, είδαμε αρκετές "καινούριες" εικόνες.
Μια πρώτη γεύση από τα "κλασικά", πέριξ της Ιερής Άλτεως:

Το Γυμνάσιο. Προπονητήριο των αθλητών για αγωνίσματα δρόμου. Το μήκος της στοάς είναι όσο και το μήκος του ολυμπιακού σταδίου ώστε να διευκολύνονται οι αθλητές, σώζονται μάλιστα δύο "αυλάκια" που σηματοδοτούσαν την αφετηρία και τον τερματισμό. Στον εξωτερικό χώρο του Γυμνασίου γίνονταν οι προπονήσεις στο δίσκο και το ακόντιο.

Η Παλαίστρα. Χώρος προπόνησης των αθλητών στην πάλη και την πυγμή ήταν η εσωτερική αυλή ενώ γύρω από το περιστύλιο αναπτύσσονταν δωμάτια προετοιμασίας τους, αποδυτήρια και λουτρά.

Η Κρυπτή Στοά (είσοδος των επισήμων και των ελλανοδικών στο Στάδιο).

Το Στάδιο, στην τελευταία του θέση, εκτός της Ιεράς Άλτεως. Διαρίνονται τα καθίσματα των ελλανοδικών και ο βωμός της θεάς Δήμητρας. Οι θεατές κάθονταν στα πρανή, απ' ευθείας στη γη.

Το Εργαστήριο του Φειδία. Μετά την ολοκλήρωση των έργων στην Ακρόπολη της Αθήνας, ο Φειδίας ήρθε στην Ολυμπία και στο εργαστήριο αυτό φιλοτέχνησε το περίφημο -μη σωζόμενο- χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας.
Στα ερείπια του εργαστηρίου χτίστηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα παλαιοχριστιανική βασιλική, χρησιμοποιώντας σαν οικοδομικό υλικό κυρίως αρχιτεκτονικά μέλη των αρχαίων κτισμάτων.
.

6 σχόλια:

kiki είπε...

Έχει πράσινο τριγύρω; Γιατί με τις προπέρσινες φωτιές είχε πρόβλημα. Είναι πολύ όμορφα πάντως εκεί...

Natassa είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

πουαντερι είπε...

εχεις δωρακι...........

elie είπε...

Ναι, kiki. Πράσινο έχει. Για την ακρίβεια αν κάποιος δεν έχει ξαναπάει δεν καταλαβαίνει την καταστροφή. Εγώ κατάλαβα ότι λείπουν πολλά δέντρα, αλλά ό,τι κάηκε (από δέντρο) έχει κοπεί και δεν βλέπεις καμμένους κορμούς εκεί γύρω. Η χαμηλή βλάστηση πάντως έχει φουντώσει (και στον Κρόνιο λόφο).

elie είπε...

Natassa, τι έκανα;;;;;;

πουαντερίΕυχαριστώ!

Natassa είπε...

τα συγχαρητηρια είναι για την ανάρτηση :)