Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Στη σκιά της πεταλούδας

.
Παράλληλες ιστορίες δυο οικογενειών που βρέθηκαν από διαφορετικές αφετηρίες και ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές στη δίνη των γεγονότων του 20ού αιώνα. Αφορμή για το ξεδίπλωμα της ιστορίας τους και τελικά τη σύγκλισή τους, ένα... ασανσέρ. Οιωνός του κάθε επερχόμενου κακού η ανεπαίσθητη σκιά μιας πεταλούδας.

Το βιβλίο ωρίμασε στη βιβλιοθήκη μου χρόνια, όταν ήρθε η σειρά του, όμως, διαβάστηκε μέσα σε λίγες μέρες.
Μυθιστόρημα "για έναν αιώνα" που δεν φιλοδοξεί να γράψει Ιστορία αλλά την ακουμπάει, την αγκαλιάζει με τον καλύτερο τρόπο. "Ένα βιβλίο για τους αποτυχημένους" λέει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο. Αποτυχημένους δεν βρήκα πουθενά, άτυχους ίσως, αγωνιστές όμως. Για την ακρίβεια πολλές γενιές αγωνιστών, της κοινωνίας, της καθημερινότητας. Υποκλίνομαι στο συγγραφικό ταλέντο του δημιουργού, στον άψογο αφηγηματικό του λόγο, τον μεστό αλλά και χειμαρρώδη.

Από τα καλύτερα (ελληνικά) βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.
.

18 σχόλια:

Giorgos Varvakis είπε...

Θα το ψάξω!! Με έπεισες Έλλη :)
Καλό απόγευμα

Αγγελικη Ν είπε...

Δεν το έχω διαβάσει, αλλά για να το προτείνεις θα πω στα παιδιά να μου το στείλουν! Ευχαριστώ!

sombraluz είπε...

Ο Ζουργός είναι συνάδελφος και συντοπίτης. Δεν τον γνωρίζω προσωπικώς αλλά τον παρακολουθώ. Στο βιβλίο που αναφέρεις ξεχώρισα όχι τόσο τη μυθοπλασία, που είναι αξιοπρόσεχτη, αλλά τα κεφάλαια που περιγράφουν τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής. Νόμιζα ότι άκουγα τη φωνή του πατέρα μου μέσα από τις σελίδες. Εκπληκτική πιστότητα και ειλικρίνεια. Πρέπει να είχε εξαιρετικές πηγές.

witchofdaffodils είπε...

Φαίνεσαι ικανοποιημένη elie, θα το βάλω στην (έρμη) τη λίστα..

Juanita La Quejica είπε...

Μου κίνησες την περιέργεια!

lakis είπε...

Ας το βάλουμε λοιπόν κι αυτό στο μακρύ κατάλογο με τα "προσεχώς". Διάβασα δύο βιβλία του και μου άρεσαν πολύ. Μέρα καλή

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου elie!
Φαίνεται ότι πραγματικά το απόλαυσες το βιβλίο:)

BIKY είπε...

Ενδιαφέρον μου ακούγετε !!

Olga είπε...

elie, φαίνεσαι πολύ πειστική, για το βιβλίο! Αν και δεν τον ξέρω τον συγγραφέα, για να είμαι ειλικρινής, θα το βάλω στα ...προσεχώς...Καλό σου απόγευμα...

eleni είπε...

Εξαιρετικό βιβλίο!Το διάβασα μεμιάς,με απορρόφησε εντελώς!
Αγόρασα πρόσφατα ένα άλλο βιβλίο του"Η αηδονόπιτα",δεν το διάβασα ακόμη.Αναφέρεται στο ΄21 και πιστεύω ότι θα είναι εφάμιλλο του άλλου.
Καλή εβδομάδα!

elie είπε...

@all
Δεν έχω ακούσει μέτρια ή κακά σχόλια από όσους το έχουν διαβάσει, το ίδιο βλέπω και απ' όσους σχολίασαν εδώ, οπότε... βουρ.
Και όπως σημειώνει η sobraluz αξιοσημείωτες οι πηγές και η έρευνά του (το φανερώνει και η εκτενής βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου). Και όλα ενταγμένα στην πλοκή όχι ακαδημαϊκά...

cook είπε...

elie μου
το λατρεψα αυτο το βιβλιο...οπως ειπες κι εσυ ενα απο τα καλυτερα των τελευταιων χρονων...μπορει ο πεζος λογος να σε ακουμπα σα χαδι;...ετσι νοιωθω οταν διαβαζω Ζουργό...την Αηδονοπιτα,το τελευταιο του,την διαβασες;...υπεροχο κι αυτο...

elie είπε...

Συμφωνούμε cook!
Την Αηδονόπιτα θα τη διαβάσω προσεχώς. Να καταλαγιάσει πρώτα ο ενθουσιασμός μου από τη Σκιά της πεταλούδας, για να μπορέσω να το αξιολογήσω σωστά.

cook είπε...

elie
σημερα έκανα ποστ την αηδονοπιτα και εβαλα και λινκ δικο σου για τη σκια της πεταλούδας...οκ?!

Roadartist είπε...

Τόσο καλό???? ...θα το βάλω στη λίστα..τότε :)

elie είπε...

Ωραία παρουσίαση, cook, για την Αηδονόπιτα!

Μου άρεσε roadartist, πολύ. Και, όπως είδα, και σε πολλούς άλλους.

πουαντερι είπε...

Καλημερα!!! ασχετο αλλά τι εγινε με το κασκωλ; το επλεξες;!

elie είπε...

Δεν έχω κυκλική βελόνα στο νούμερο που πρέπει και δεν έχω καταφέρει να πεταχτώ να πάρω. Έφτιαξα κάτι πιο απλό στο μεταξύ!