Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Η Σταχτοπούτα

La Cenerentola, του Gioachino Rossini

Μια πολύ όμορφη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε διασκευή (για παιδιά) και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Τολμώ να την προτείνω και για προνηπιακή ηλικία καθώς η ιστορία της Σταχτοπούτας είναι λίγο πολύ γνωστή και τα παιδιά δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το λιμπρέτο για να κατανοήσουν την πλοκή. Πόσο μάλλον όταν η ακουστική του χώρου πάσχει.

Και, δυστυχώς, όχι μόνο η ακουστική... Άλλος ένας ακατάλληλος μισθωμένος χώρος και η πίκρα για την έλλειψη σταθερής στέγης για το πρώτο Λυρικό Θέατρο της χώρας παραμένει. Το θέατρο Ακροπόλ, είναι ανεπαρκέστατο, όπως κάθε άλλος χώρος που δεν έχει στηθεί για να φιλοξενεί παραστάσεις λυρικού θεάτρου. Για παιδική όπερα; Ούτε λόγος. Το παιδί βυθίζεται στο (παλιό, ξεθωριασμένο, σκισμένο) κάθισμα και το ύψος του μόλις μετά βίας φτάνει την πλάτη της μπροστινής θέσης (στην πλατεία). Ίσως στις πρώτες σειρές του εξώστη η ορατότητα να είναι καλύτερη.

Η παράσταση όμως είναι πάρα πολύ καλή. Όμορφα σκηνικά και κουστούμια, απλοί και λειτουργικοί φωτισμοί, δεμένο σύνολο και η διανομή (στην παράσταση που παρακολουθήσαμε εμείς) αξιοπρεπέστατη. Νομίζω ότι είναι μια καλή εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο της όπερας αν και οφείλω να ομολογήσω ότι τα αγοράκια της παρέας ενθουσιάστηκαν λιγότερο, σε αντίθεση με τα κορίτσια που μαγεύτηκαν. Πληροφορίες για τις τρεις διανομές καθώς και για τις παραστάσεις θα βρείτε εδώ.

Οι φωτογραφίες είναι ό,τι καλύτερο μπορούσα να κάνω από τη θέση μου έχοντας και την πριγκιπέσα αγκαλιά (για να βλέπει) και -εννοείται- χωρίς φλας ή ανάταση χεριού*.


*Εντάξει, ντράπηκα λίγο με την -έστω και διακριτική- συμπεριφορά γιαπωνέζας αλλά χαίρομαι που έχω αυτές τις φωτογραφίες καθώς η μικρή φρεσκάρει την εμπειρία της κάθε τόσο (σε συνδυασμό με το άκουσμα).

9 σχόλια:

witchofdaffodils είπε...

Aφού κάνει για προνηπιακή ηλικία, κάνει και για μένα:)

H Ρουγγέρη φημίζεται (δικαίως) για τις παιδικές παραστάσεις και όσο αφορά τη Λυρική γενικά, υπομονή, σε λίγο (πόσο;) όλα ετοιμα στο Φάληρο!

καλημέρα :)

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ θέλω να πάω!!
Εννοώ δλδ να πάω την ανιψιά μου να δει την παράσταση, εμένα δεν με ενδιαφέρει:-)!!!΄
Αλλά δυστυχως δεν έχω αξιωθεί ακόμα αν και της το έχω υποσχεθεί και ως γνωστόν μην τάξεις σε παιδί και σε Αγιο.
Πάντως οι φωτό είναι πολύ ωραίες αν και τραβηγμένες λαθραία Elie.

elie είπε...

@witch
Είναι ιδανικό για νεράιδες και μάγισσες κάθε ηλικίας...

Για το νέο κτίριο έχουμε χρόνο μπροστά μας... ακόμα δεν υπογράφηκε η σύμβαση, αν αυτό γίνει φέτος οι αισιόδοξοι μιλούν για παράδοση του έργου σε μια επταετία περίπου.
Το καλό είναι η επιλογή του αρχιτέκτονα Piano, ελπίζω να μας εκπλήξει ευχάριστα για άλλη μια φορά!

@αγγελική λ.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να το χάσεις, για το παιδί, δηλαδή ;)
Εμείς, είπαμε, για συνοδεία πάμε :)))

heart n soul είπε...

τυχερή η...γιαπωνέζα πριγκίπισσα!

Ανώνυμος είπε...

κατ'αρχήν οι φωτο ειναι πολύ ωραιες και merci απο εμας εδώ που δεν θα εχουμε προφανώς την τυχη να δουμε την παρασταση...
Η Καρμεν Ρουγγερη φτιαχνει εκπληκτικες παραστασεις για παιδια,όσες εχω δει ήταν εξαιρετικές....

elie είπε...

@heart
κι εμείς τυχεροί ;)

@cook
Ευχαριστώ!
Έχει κάνει πολύ καλές δουλειές, πράγματι.

kiki είπε...

Το είχες πει πως θα πήγαινες. Καλό ε;
Οι φωτο είναι τέλειες για εσωτερικό χώρο χωρίς φλας.
Κρίμα που τέτοια έργα στεγάζονται σε μη κατάλληλους χώρους! Δεν το περίμενα!

elie είπε...

@oneiromageiremata
Από φωτισμό καλές είναι, δεδομένων των συνθηκών, στο καδράρισμα νομίζω πάσχουν. ;)
Ακατάλληλοι χώροι δεν λες τίποτα...

Ismini είπε...

Η Εθνική Λυρική Σκηνή για εμένα έχει εκτός από τις καλύτερες παραστάσεις ,τα καλύτερα σκηνικά και την καλύτερη οργάνωση από όλες τις όπερες .Σε αυτήν την παράσταση είχα πάει με την κόρη μου και ακόμα μου την συζητάει γιατί της άρεσε πάρα πολυ! Ποτέ δεν μας απογοητεύτει. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν online όλες τις πληροφορίες εδώ: nationalopera.gr