Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

"Λουλούδια"

.
της άμμου...



και του βράχου...


.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Λίμνη Καστοριάς

.
Μια μουντή και βροχερή φθινοπωρινή μέρα σαν τη σημερινή, θυμήθηκα μια μουντή και βροχερή ανοιξιάτικη μέρα στην Λίμνη της Καστοριάς*.




*Ναι, ναι ήταν και αυτή η λίμνη στο... πρόγραμμα του 2008, ξέχασα να την αναφέρω
στο προηγούμενο post.

.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Λίμνη Κουρνά

.
Το 2008 είναι... έτος λιμνών για την elie-οικογένεια. Πρέσπες, λίμνη Πλαστήρα (εις διπλούν), λίμνη Κουρνά...
Η νοτιότερη λίμνη της Ευρώπης, βρίσκεται στην Κρήτη, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Εύκολη πρόσβαση τόσο από Χανιά όσο και από Ρέθυμνο, ιδανικός προορισμός για απογευματινή βολτίτσα μετά λιμνίσιου ποδηλάτου.
Όπως κάθε λίμνη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Λίμνη του Κουρνά έχει το θρύλο της και το... στοιχειό της.




Για φαγητό (κοψίδια, κοψίδια, κοψίδια) θα ανηφορίσουμε παραπάνω, στο χωριό Κουρνάς που μας περιμένει ο κλασικός Αγαπηνάκης, έτσι δεν είναι αγαπητέ κ. Λέλεκα?

.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Λίμνη Πλαστήρα, γιατί (και) έτσι μας αρέσει!

.
Το φόρτε της σεζόν για την περιοχή είναι ο χειμώνας (ελέω χιονιού) και το καλοκαίρι (ελέω δροσιάς) αλλά είναι καταπληκτικός προορισμός και την Άνοιξη (ελέω οργιάζουσας φύσης) και -όπως διαπίστωσα πρόσφατα- το φθινόπωρο (έστω, αποκαλόκαιρο), και ο λόγος: Δεν έχει βρέξει και οι δρόμοι είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμοι (δεν έχουν νεροφαγώματα, οι κατολισθήσεις είναι λιγότερες κ.λπ.) Μιλάω πάντα για τις χωμάτινες διαδρομές. Μπορείς να διεισδύσεις στα γύρω βουνά χωρίς πολύ κόπο ακόμη και χωρίς βαρβάτο όχημα.
Επίσης λόγω των ήπιων θερμοκρασιών και της απουσίας λάσπης είναι ιδανική περίοδος για:

πεζοπορία

και όποια άλλη δραστηριότητα από τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρεται:

ιππασία

τοξοβολία

ποδήλατο βουνού

βαρκάδα, ψάρεμα ή ποδήλατο στη λίμνη όπως έχω ήδη δείξει
σε προηγούμενο, ανοιξιάτικο, ποστ.


Απολαμβάνοντας, δε, τις ανέσεις επιλεγμένων καταλυμάτων, δεν είμαστε αναγκασμένοι να στερηθούμε τα μπάνια μας (ακόμα και αν δε βουτήξουμε στη λίμνη…)

Όλα αυτά χωρίς συνωστισμό, αυτή την εποχή…

.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Λίμνη Πλαστήρα, Το φράγμα

.
Από το 1925 που συνέλαβε την ιδέα ο Πλαστήρας, για τη δημιουργία του φράγματος που θα εξασφάλιζε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και το απαιτούμενο νερό για την ύδρευση και άρδευση του θεσσαλικού κάμπου, έφτασε το 1955 για να ξεκινήσει η κατασκευή του φράγματος που ολοκληρώθηκε το 1959 (ο Πλαστήρας είχε πεθάνει έξι χρόνια πριν). Έχει μήκος 220μ. στη στέψη και ύψος 83μ. Ο ταμιευτήρας άρχισε να συλλέγει νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού (Μέγδοβα) και με τη βοήθεια της φύσης (χιόνι, βροχές), στη θέση που ήταν το οροπέδιο της Νεβρόπολης (νεβρός=ελάφι), δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη που πήρε και το όνομα τού Πλαστήρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, καταλαμβάνει έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων. Από το έργο αυτό υδρεύεται η πόλη της Καρδίτσας και αρδεύεται ο κάμπος.
Το φράγμα διασχίζεται πεζή αλλά και με αυτοκίνητο (μία κατεύθυνση, η ροή ρυθμίζεται με φανάρια).


Από τη δεκαετία του ’90, η περιοχή της Λίμνης απέκτησε και τουριστικό ενδιαφέρον. Τότε την επισκεφτήκαμε πρώτη φορά ενώ συνεχίζει να εντάσσεται στους αγαπημένους μας προορισμούς. Φέτος βρεθήκαμε εκεί το Μάιο, στην καρδιά της Άνοιξης, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα για ολιγοήμερες καλοκαιρινο-φθινοπωρινές διακοπές. Για άλλη μια φορά μαγευτήκαμε, και όχι άδικα, πιστεύω. Οι αποδείξεις στις επόμενες αναρτήσεις.
.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

elie δεν είσαι 'ντάξει

.
Είπες «διακοπές, τέλος» αλλά...

…άφησες τους άλλους να μαζεύουν ξύλα κι εσύ πήρες πάλι τους (χωματο-) δρομους…

.